Followers

CARA HILANGKAN PERUT BUNCITHii u 0llsss!!!


Hari ni ANIS nak share ckitlah mengenai Cara Nak Hilangkan Perut Buncit ... Korang mesti rasa malukan kalau perut korang buncit?!! Yeahh... So, memang dlam Entry ni ANIS nak bgtau korang yang Perut buncit bukan sahaja membuatkan penampilan seseorang itu jadi kurang menarik tau, bahkan adakalanya mendorong perasaaan rendah diri kepada sesetengah individu.

SO... untuk mengelakkan daripada perut terus buncit, di sini nak kongsilah beberapa panduan untuk mengempiskan perut atau menghilangkan perut buncit untuk mendapatkan kembali bentuk badan yang sepatutnya.FIRST THING!!!MINUM AIRJika anda merasakan perut kembung, cuba atasinya dengan minum lebih banyak air. Ini kerana ia dapat membantu mencairkan sodium dalam tubuh dan meningkatkan jumlah air yang keluar dari sistem badan. Tambahan pula, ia juga boleh mengeluarkan toksik yang terkandung dalam tubuh.

MAKAN DENGAN TERTIB


  • Haa, ni lagi satu sebab kenapa ramai yang mengalami perut buncit. Hal ini banyak disebabkan makan dengan cepat dan terburu-buru kan?!! KOrang tau tak ini boleh menyebabkan udara di dalam usus menjadi tersekat-sekat sehingga mampu membentuk gas yang menjadi punca perut kembung, Justeru, ubahlah cara makan dan setiap kali menikmati hidangan, cuba makan dengan perlahan dan kunyah dengan sempurna.


KURANGKAN GARAM


Terlalu banyak garam dalam diet atau makanan yang diambil akan menambahkan jumlah sodium di dalam cairan tubuh yang akan melambatkan mekanisme sehingga mendorong air keluar dari sel. So, akibatnya perut akan terasa sakit, penuh dan buncit.
HINDARI SEMBELIT


  • Sembelit juga boleh menyebabkan perut buncit menjadi buncit dan membesar dari saiz yang sepatutnya, Untuk menghindari sembelit, makanan perlu mengandungi serat termasuk dari buah-buahan dan sayur-sayuran.
PILIH SERAT YANG SESUAI


Seperti yang u 0lls tau, Serat adalah elemen penting dlam diet. Tetapi untuk mengimbangi penyimpanan air yang menyebabkan perut menjadi buncit atau boroi, cuba makan serat dari jenis buah-buahan yang banyak air seperti epal dan buah lai (pear).

SENAMAN


Aktiviti senaman akan membantu menggerakkan cairan dalam perut keluar melalui jaringan sistem dan masuk ke dalam saluran darah di mana ia dikeluarkan melalui peluh dan disalurkan ke hempedu untuk dikeluarkan sebaagai air kencing (urine). Senaman yang disarankan ialah berjogging dan aerobik.

JADI, dengan adanya cara2 mengatasi perut buncit nim.. bolehlah u olls SAY BYE BYE PERUT BUNCIT :D

Yeahhhuuu!!! tu jelah ANIS nak kongsi utk hari ni ekk... Sampai jumpa esk u olllsss ;)

No comments:

Post a Comment